Wel of geen hageldak voor je caravan/ camper

 

Hagelgevaar

Uiteraard weten we allemaal dat hagel knap lastig kan zijn, zelfs wanneer we in een huis wonen. In 2014 kreeg heel Europa ten gevolge van de klimaatsverandering te maken met extreme hagelbuien en buiten proportioneel grote hagelbollen. Deze hebben toen veel schade aangericht aan auto’s, huizen en ook buitenstaande caravans.

Hoe neem je de beslissing om een hageldak te plaatsen?

We kunnen niet voor jou beslissen of dat het nodig is om je caravan uit te ruisten met een hageldak. In sommige situaties zal dit meer aangewezen zijn dan in andere. Om te kunnen uitmaken of een hageldak nodig is of niet, is het belangrijk om verschillende situaties op een rijtje te zetten.

Een caravan die binnen staat, of in een beschermde omgeving

Wanneer je caravan het grootste deel van het jaar binnen staat, lijkt een hageldak niet nodig. Wie er enkel met de caravan op uit trekt in de zomer, vindt waarschijnlijk dat een hageldak niet echt nodig is. Toch kan het verkeren. Hoewel hagel meestal in de winter voorkomt, weten we allemaal dat het ook in andere seizoenen kan voorkomen. Daarom kan het nooit kwaad om een hageldak te plaatsen. Het wordt ook aangeraden door verzekeringsmaatschappijen.

Afhankelijk van het seizoen

Het seizoen waarin je gaat kamperen, is belangrijk. Uiteraard gaan de meesten onder ons kamperen in de zomer. Toch zijn er mensen die er voor kiezen om in het najaar er met een caravan op uit te trekken. Vooral Polen en de Baltische staten zijn dan een populaire bestemming. Een hageldak is winterbestendig en aan te raden bij koudere temperaturen.

Wanneer de caravan buiten staat of op een vaste staanplaats op een camping…

Een groot aantal caravanbezitters kiest ervoor om niet met de caravan op pad te gaan, maar om naar de caravan toe te gaan. Dat houdt in dat de caravan dan dag in dag uit, jaar in jaar uit op de staanplaats staat of op de caravancamping. In dit geval heeft de caravan veel meer te lijden, en is een hageldak zeker aan te raden omdat dan het risico van schade door hagel veel groter is.

De verzekering

Sommige verzekeringsmaatschappijen zullen aanraden om een hageldak te plaatsen omdat dit schade aan de caravan kan voorkomen. Wij hebben vooralsnog nog geen verzekeringsmaatschappij gevonden waarbij het hageldak een vereiste was om een verzekering te kunnen nemen, maar het kan wel een stuk in de premie schelen!