8 interieurstijlen voor je caravan

 

Met de caravan is het net als met je huis. Feitelijk is je caravan een mobiel huis, dus qua interieur geldt hetzelfde als voor je huis: je kunt er alle kanten mee op.

Klassiek

Waarschijnlijk zien de meeste caravans er zeer conventioneel uit. Het lijkt net of je in het interieur van de familie Doorsnee wandelt. En daar is natuurlijk niks mis mee. Het is belangrijk dat je je thuis voelt in je caravan, dus waarom zou jij je gek laten maken?

Modern

Sommige mensen gaan graag met de laatste mode mee. Dit geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor meubels en interieur. Waarom zou dat niet mogen voor je caravan? Laat jezelf eens goed gaan!

Antiek

Sommige mensen houden van antiek. Ze hebben de caravan gekocht omwille van de degelijkheid van de carrosserie, maar het interieur mag wat meer zijn. Eiken meubels in de caravan: het is gewoon stijlvol en je zult je meer op je gemak voelen.

De echte woonwagenbewoners.

Sommige mensen wonen in hun caravan en het interieur en de kasten gaan van generatie op generatie mee. Het zijn echte erfstukken en de echte woonwagenbewoners zijn er meer dan trots op. Ik vind het altijd een voorrecht om in zo’n caravan op bezoek te gaan.

Design

Je caravan reflecteert ongetwijfeld je levensstijl. Wie van design houdt, wil dit ook toepassen in de caravan. Wat houdt je tegen om je caravan uit te rusten met designmeubels op maat?

Zweeds

Wie Zweeds zegt, moet onwillekeurig aan een bepaald merk denken dat uitblinkt in plannetjes die niet te lezen zijn of bouwpakketten die net een schroefje of nageltje tekort komen. Toch blijft dit bepaald merk populair en kan je er ongetwijfeld handige dingen vinden voor je caravan.

Retro

De jaren ’50 van de vorige eeuw zijn weer terug van weggeweest. Dat zullen we geweten hebben. Misschien sta jij ook wel te popelen om het interieur van je caravan om te toveren in jaren 50-stijl. Misschien kunnen je ouders je op weg helpen of kun je terecht in de kringloopwinkel waar je ongetwijfeld nog accessoires vindt.

Cottage

Je caravan in onvervalste Engelse cottagestijl. Deze stijl is momenteel weer heel erg in. In Engeland zijn er caravancampings die zich in de stijl gespecialiseerd hebben en uitgegroeid zijn tot dorpjes van caravans allemaal in deze stijl. Je kunt het ook elders proberen. Wellicht ben je een trendsetter.

Tweedehandse of nieuwe caravan

 

Je wilt graag met vakantie gaan met de caravan, maar je hebt nog geen caravan. Je zou kunnen zeggen dat dit een ‘probleem’ is, maar hoe los je dit zo vlug mogelijk op? Een logische stap is er eentje kopen natuurlijk. Maar kies je dan voor een tweedehandse of een nieuwe caravan? Soms lijkt dit een beetje op appelen met citroenen vergelijken. Uiteraard is dit altijd een persoonlijke keuze die afhankelijk is van verschillende factoren.

Niet caravangebonden

Eigenlijk zou je dit kunnen omschrijven als een niet caravangebonden probleem. We hebben ons wellicht allemaal al eens de vraag gesteld of we nu een nieuw huis gingen bouwen of een oud huis kopen en opkalefateren, of we een nieuwe auto kopen of een tweedehandse. Deze vraag is dus op zich niet zo gek. Laten we de voordelen en nadelen van beide oplossingen eens op een rijtje zetten!

Een tweedehandse caravan: enkele voordelen

Wie niet zoveel aan budget kan besteden, is er wellicht voor te vinden om een tweedehandse caravan te kopen. De prijs zal allicht lager zijn dan die van een nieuwe caravan, wat als voordeel heeft dat u voor uw geld wellicht een grotere caravan kunt kopen.

Bijkomend is een tweedehandse caravan al eens gebruikt, waardoor de vorige eigenaar je van naaldje tot draadje kan vertellen wat de voordelen zijn van het model in kwestie. Dit is waardevolle van mond aan mond informatie die je niet zomaar uit de eerste beste folder of website kunt halen. Uiteraard moet je ook rekening houden met de reden waarom de caravan wordt weggedaan. Er kunnen angeltjes onder het gras zitten.

Doordat een tweedehands caravan meer dan eens gebruikt werd, heeft zo’n caravan volgens ons ook een ziel. Bij de aankoop is het belangrijk om te bekijken welk gevoel een caravan je geeft, en het kan best zijn dat een gebruikte caravan heel huiselijk lijkt.

Een nieuwe caravan: enkele voordelen

Bij een nieuwe caravan heb je alvast het voordeel dat de caravan helemaal van jou is. Het is jouw eigendom en je kunt hem helemaal volgens jouw smaak inrichten. Vervolgens ben je er helemaal zeker van dat je een nieuw model hebt gekocht waarmee je zeker gezien mag worden. Qua technische vereisten kun je er op aan dat alles goed in orde is, en de kans op mankementen is kleiner dan bij een caravan met meer jaren op de teller. Een nadeel is de prijs: nieuwe caravans zijn merkelijk duurder in de aanschaf, en dit kan velen afschrikken.

Een tweedehandse caravan of een nieuwe: beide hebben voor en nadelen! We hopen dat je een beslissing kunt maken aan de hand van onze tips!

Wel of geen hageldak voor je caravan/ camper

 

Hagelgevaar

Uiteraard weten we allemaal dat hagel knap lastig kan zijn, zelfs wanneer we in een huis wonen. In 2014 kreeg heel Europa ten gevolge van de klimaatsverandering te maken met extreme hagelbuien en buiten proportioneel grote hagelbollen. Deze hebben toen veel schade aangericht aan auto’s, huizen en ook buitenstaande caravans.

Hoe neem je de beslissing om een hageldak te plaatsen?

We kunnen niet voor jou beslissen of dat het nodig is om je caravan uit te ruisten met een hageldak. In sommige situaties zal dit meer aangewezen zijn dan in andere. Om te kunnen uitmaken of een hageldak nodig is of niet, is het belangrijk om verschillende situaties op een rijtje te zetten.

Een caravan die binnen staat, of in een beschermde omgeving

Wanneer je caravan het grootste deel van het jaar binnen staat, lijkt een hageldak niet nodig. Wie er enkel met de caravan op uit trekt in de zomer, vindt waarschijnlijk dat een hageldak niet echt nodig is. Toch kan het verkeren. Hoewel hagel meestal in de winter voorkomt, weten we allemaal dat het ook in andere seizoenen kan voorkomen. Daarom kan het nooit kwaad om een hageldak te plaatsen. Het wordt ook aangeraden door verzekeringsmaatschappijen.

Afhankelijk van het seizoen

Het seizoen waarin je gaat kamperen, is belangrijk. Uiteraard gaan de meesten onder ons kamperen in de zomer. Toch zijn er mensen die er voor kiezen om in het najaar er met een caravan op uit te trekken. Vooral Polen en de Baltische staten zijn dan een populaire bestemming. Een hageldak is winterbestendig en aan te raden bij koudere temperaturen.

Wanneer de caravan buiten staat of op een vaste staanplaats op een camping…

Een groot aantal caravanbezitters kiest ervoor om niet met de caravan op pad te gaan, maar om naar de caravan toe te gaan. Dat houdt in dat de caravan dan dag in dag uit, jaar in jaar uit op de staanplaats staat of op de caravancamping. In dit geval heeft de caravan veel meer te lijden, en is een hageldak zeker aan te raden omdat dan het risico van schade door hagel veel groter is.

De verzekering

Sommige verzekeringsmaatschappijen zullen aanraden om een hageldak te plaatsen omdat dit schade aan de caravan kan voorkomen. Wij hebben vooralsnog nog geen verzekeringsmaatschappij gevonden waarbij het hageldak een vereiste was om een verzekering te kunnen nemen, maar het kan wel een stuk in de premie schelen!

Top 10 caravancampings in Frankrijk

 

De caravan blijft voor de Nederlander een van de favoriete manieren om op vakantie te gaan. Wie houdt er nu niet van dat gevoel van vrijheid en blijheid?

Toch is de plaats waar je je caravan parkeert om van je vakantie te genieten van groot belang. Ieder land biedt op dat vlak andere mogelijkheden. Laten we vandaag eens een kijkje nemen in Frankrijk!

Frankrijk het land van de talloze caravanmogelijkheden

De tijden van de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, toen je je caravan gewoon langs de kant van de weg kon laten staan, zonder bekeurd te worden, is al lang voorbij. Het mag misschien wel een tijd van vrijheid, blijheid geweest zijn, maar vaak was toen de kans om overvallen te worden in het zuiden van Europa veel groter. Het is dan ook geen wonder dat caravancampings de afgelopen decennia een grote opmars kenden.

Wat zijn nu de beste caravanparkings in Frankrijk?

Momenteel zijn er talloze caravanparkings in Frankrijk. Laten we zeggen dat er in iedere regio of departement wel tientallen te vinden zijn. Hoe vind je dan de beste zowel qua comfort, veiligheid als prijs kwaliteit verhouding? Wanneer we een kijkje nemen op de ellenlange lijsten van caravanparkings in Frankrijk, dan is het onmogelijk om in een oogopslag te zeggen welke de beste is.

De Top 10 caravancampings in Frankrijk

Hoewel er op het eerste zicht dus geen doorkomen aan lijkt te zijn, kun je op FranceLoc.nl wel een top 10 van de beste caravancampings in Frankrijk vinden. Om deze op te stellen, werd gebruik gemaakt van een puntensysteem op basis van de beoordelingen door honderden gebruikers. Wanneer we de resultaten van het puntensysteem volgen komen we tot de volgende rangschikking.

 

  • Camping Paris Roussillon (Pyrenées Orientales) 8,9/10
  • Camping côte Fermeille Port la nouvelle (Languedoc Roussillon)  8,7/10
  • Les hauts de Ratebout (Dordogne) 8,6/10
  • Camping les Bousigues les Barcares (Languedoc Roussillon) 8,5/10
  • Forges (Vendée) 8,5/10
  • Les Plantas (Ardèche) 8,4/10
  • Camping La Bastide (Nîmes, Languedoc Roussillon) 8,4/10
  • Les Fumades (Cévennes) 8,3/10
  • Kervel (Finistère) 7,1/10
  • Camping Fredland Tournan en Brie (Ile de France – Seine et Marne) (6,7/10)

Waarde van de top 10

Welke waarde heeft de top 10 van de beste caravancampings in Frankrijk? De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de waarde van zulk een rangschikking zeer relatief is. Ook vind je hier alle regio’s door elkaar. We kunnen ons voorstellen dat iemand die in Finistère op vakantie wil, weinig boodschap heeft aan het goede cijfer van een camping in de Pyreneeën. Daarom doe je er goed aan om ook campings binnen dezelfde regio met elkaar te vergelijken.