Top 5 Elektrische Fietsen

Elektrische fietsen zijn helemaal in. Of je nu jong bent of oud, we kunnen ons voorstellen dat velen onder jullie nieuwsgierig zijn naar de elektrische fiets. Wat is het juist, hoe werkt het en hoe kies je nu een elektrische fiets uit. Een elektrische fiets is dus een fiets met een hulpmotortje. Je hoeft of kunt zelf nog wat bijtrappen en je wordt er minder moe van. Maar wat is nu de beste?

De test van de Telegraaf

Het dagblad de Telegraaf test ieder jaar 25 elektrische fietsen voor u uit. De mensen van deze krant gaan hierbij zorgvuldig tewerk. De 25 e-bikes worden ondermeer onderverdeeld in drie prijsklassen. Iedere prijsklasse heeft zijn eigen winnaar. Om onze top 5 samen te stellen zijn we dan ook te rade gegaan bij de resultaten van deze populaire test voor elektrische fietsen. Uiteraard hebben wij de drie winnaars van de drie categorieën in onze top 5 opgenomen, aangevuld met twee e-bikes uit een van de twee hoogste prijsklassen

De klasse vanaf 2500 euro:

Dit zijn de elektrische fietsen met het hoogste prijskaartje. Of het nu toeval is of niet, de meeste e-bikes met vijf sterren vallen ook in deze hoogste prijsklasse. Voor dit soort van fietsen lijkt dus wel te gelden dat de duurste ook de beste is. Laten we de modellen eens van dichterbij bekijken.

  • Gazelle Ultimate T2i Hybrid M € 3299,-

Dat de winnaar van de competitie een Gazelle fiets is, hoeft niemand te verbazen. Gazelle is en blijft een topmerk onder de Nederlandse fietsen. Gazelle is er maar wat trots op dat deze fiets de wedstrijd gewonnen heeft, en vermeldt het ook op zijn site. Maar wat kan u verwachten van deze fiets? U krijgt in ieder geval al 10 versnellingen van Shimano! De motor is van Bosch en dan weet u meteen dat u klasse in huis haalt!

  • Cannondale Mavaro € 3199,-

Ook dit is een bekende fietsenconstructeur. Ook hier werd een Bosch motor gebruikt, en deze fiets valt op door zijn licht gewicht. Dit is een geslaagde combinatie van een lichtgewicht sportfiets met het technisch vernuft van Bosch.

De klasse tot 2500 euro:

  • Kalkhoff Pro Connect Impuls 9 € 2099,-

Dit is een elektrisch hybride fiets. De motor van 250 watt brengt u tot 185 km ver. Hier kunt u mee voor de dag komen. Bij dit merk krijgt u waar voor uw geld!

  • Dutch ID City € 2399,-

Dit is een elektrische fiets die bedoeld is om in de stad mee te rijden. Hij ziet er robuust uit, en met een motor van Shimano werd voor kwaliteit gekozen. De krachtige accu mag er zijn en doorstaat de vergelijking met de concurrentie. Jammer genoeg is deze fiets net iets duurder dan zijn voorganger. Oh ja, dit is een damesmodel.

De klasse tot 2000 euro:

E-Bikez Spark One  €  1499,-

Ook dit merk is er trots op een van de beste elektrische fietsen te leveren. Met deze fiets krijgt alweer waar voor uw geld. Deze fiets is technisch heel sterk. Jammer komt u er wat minder ver mee dan de nummers 1 t.e.m. 4: met 75 tot 150 km is hier de accu wat minder sterk!

E-scooter, doen of niet ?

 

Net zoals bij de auto’s zijn de bouwers van scooters op zoek naar mogelijkheden om milieuvriendelijke voertuigen op de markt te brengen. Naast elektrische auto’s waarvan de accu bij een oplaadpunt opgeladen kan worden, worden nu ook elektrische scooters ontwikkeld.

Een elektrische scooter?

Een elektrische scooter, wat kun je daar van verwachten? Ik zie terwijl ik dit schrijf, een aantal mensen al echt de wenkbrauwen fronsen. Qua uitzicht kunnen we je alvast geruststellen: e-scooters zien er in principe net hetzelfde uit als andere scooters.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid van een e-scooter is net dezelfde als die van een andere scooter: afhankelijk van de klasse van de scooter zal dit zo’n 25 km of 40 km per uur bedragen. Op gebied van snelheid hoeft de e-scooter dus nergens voor onder te doen.

Uitzicht

E-scooters zien er net hetzelfde uit als andere scooters. De namen van de merken kunnen dan nog wel vreemd in de oren klinken met merken zoals NOVA, de scooter zelf ziet er uit zoals een Vespa of een Piaggio en dat kunnen we alleen maar mooi vinden. Je zult zeker geen mal figuur staan met een e-scooter

Actieradius van een e-scooter

Ofwel: hoe ver kom je ermee? Net zoals bij de auto is dit het zwak punt van de e-scooter. Afhankelijk van de omstandigheden kun je met een elektrische scooter 60 tot 120 km ver rijden. Vergeleken met een scooter met volle tank is dit natuurlijk niet zo aantrekkelijk. Wie de scooter voor woon-werkverkeer gebruikt en daarbij meer dan 30 km van het werk woont, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. Lange afstanden overbruggen is dus ook voor de E-scooter een zwak punt.

Prijsklasse

In tegenstelling tot elektrische auto’s die merkelijk duurder zijn dan auto’s op benzine of diesel, vallen e-scooters in dezelfde prijsklasse als gewone scooters. Dit is dan weer een meevaller. Qua energieverbruik zijn e-scooters merkelijk goedkoper dan scooters op andere brandstof. Dat wil zeggen dat je gemakkelijk zo’n 250 euro per jaar op brandstof kunt besparen bij hetzelfde aantal kilometers! Bijkomend is de restwaarde van een e-scooter na 5 jaar hoger dan die van een conventionele scooter in dezelfde prijsklasse.

Besluit

Wie wil bijdragen aan het milieu, en geen al te lange afstanden met de scooter wil afleggen, kan met een gerust hart voor de e-scooter kiezen. Wie afgeschrikt wordt door veelvuldige laadbeurten of vreest dat er geen laadpunten in de buurt zijn, begint er liever niet aan.