Garmin VIRB XE action Cam

Sedert enkele jaren kun je er niet naast kijken. Steeds meer mensen bevestigen actioncams op hun motor. Hiervoor kun je verschillende methodes gebruiken: de helm, het frame van je motor en zelfs op je lichaam. Natuurlijk kun je ook alle manieren combineren.

Het resultaat van de opnames kun je trouwens op YouTube bewonderen. Een betere impressie van tourritten bestaat volgens ons niet.

Natuurlijk zal het ene filmpje meer bekijks krijgen dan het andere. Niet iedereen is een begiftigd regisseur en de kwaliteit van sommige video’s is ronduit slaapverwekkend. Zo word je geconfronteerd met het verschil tussen de levensechte ervaring tijdens de rit zelf en het bekijken ervan op een computerscherm waar de ene bocht toch op de andere lijkt. En natuurlijk geeft de ene filmmaker al wat meer van zichzelf dan de andere in zijn poging om de kijker te boeien.

Vooral de GoPro Hero is een populaire camera. De VIRB van Garmin doet een poging om ook zijn positie in de markt te veroveren. Wanneer we de beide vergelijken, dan zal de GoPro het wat beter doen op gebied van de resolutie en betere resultaten geven bij vertraagde beelden – terwijl Garmin er dan weer de meest compatibele is van de twee. Een voorbeeld: de VIRB kan gestart en gestopt worden via het scherm van de zumo590.
Garmin bied je prima editing-software van Garmin; het is simpel om de gevolgde route te laten zien. Niet alleen waar je rijdt, maar ook de snelheid worden meegenomen. En zo wordt het Garmin verhaal al een stuk aantrekkelijker.

Qua design valt de VIRB tegen: het ontwerp ziet er dan wel aantrekkelijker uit dan dat van de GoPro, maar het valt tegen om het ergens aan vast te maken. Op borsthoogte bevestigen, dat is bij de VIRB niet echt aan te raden. Bijkomend kun je voor de GoPro meerdere mogelijkheden vinden om de bevestiging nadien nog te optimaliseren.

Garmin meldde kortgeleden de lancering van twee nieuwe modellen van de VIRB: de VIRB X en de Virb XE. Dit opent nieuwe perspectieven!

Toch hinkt de VIRB achterop op videogebied. De 4K resolutie is bij de VIRB nog onbestaande; maar de duurste GoPro heeft hem wel (Wellicht is die resolutie niet relevant voor dit soort hobbyfilmpjes, maar goed: eerlijk is eerlijk).

De nieuwe VIRB werd op twee cruciale punten verbeterd:
De vorm werd aangepast: dit model lijkt nu een beetje op dat van de GoPro; en het is mogelijk om het gamma aan plaatsingsmethodes van de GoPro te gebruiken bij de nieuwe VIRB. En wat meer is: het apparaat is lichter dan het oude model.

Ook de mogelijkheden tot connectiviteit werden uitgebreid: aan de VIRB kan nu een externe microfoon gekoppeld worden door middel van Bluetooth. De verwachtingen zijn dan hooggespannen: het zou leuk zijn om met je Cardo of Sena headset tijdens de rit gesproken commentaar aan je filmpje toe te voegen.
En dan kan je vertellen wat je tijdens je rit zoal tegenkomt: wat je maten uitspoken en natuurlijk ook vertellen over bepaalde afleidingsmanoeuvres van al dat vrouwelijk schoon langs de weg.

En zo worden tourfilmpjes het wellicht meer waard om bekeken te wordeen!

Je moet wel nog wat wachten: we verwachten dat de nieuwe VIRB in het midden van juni uitkomt.