Hoe werkt een scooterverzekering?

 

Wie met een scooter rijdt, heeft wettelijk gezien een scooterverzekering verzekering nodig. Dit is een verzekering die de wettelijke aansprakelijkheid op zich neemt bij ongevallen en diefstal. Dit wordt de WA verzekering genoemd. Deze verzekering dekt de kosten van de tegenpartij bij een ongeval. Om te kunnen genieten van een verzekering moet je niet alleen de premies betalen, maar ook voldoen aan een aantal voorwaarden. Bijkomend is de ene verzekering de andere niet en moet je goed vergelijken voor je een verzekering aangaat.

Basisdekking

Een verzekering die de basisdekking op zich neemt, is wettelijk gezien voldoende om je op de openbare weg te begeven. De basisdekking zorgt ervoor dat de schade van de tegenpartij bij een ongeval vergoed wordt. Maar soms lopen de dingen niet zoals je gehoopt had. Dan kan een aanvullende verzekering handig zijn. Diefstal is een van de omstandigheden die niet door de basisdekking vergoed wordt, en waartegen een verzekering wordt aangeraden.

Basisdekking of aanvullende verzekeringen

Hoe beslis je nu wanneer een basisverzekering voldoende is, en of je en aanvullende verzekering nodig hebt. Dit is afhankelijk van de omstandigheden. Wie veel met de scooter rijdt, loopt een groter risico dan wie sporadisch rijdt. Ook de aankoopprijs van de scooter kan een argument zijn om een aanvullende verzekering te nemen

Aanschafwaarde verzekering

De aanschafwaarde verzekering is een vorm van aanvullende verzekering die vaak genomen wordt bij de aanschaf van een nieuwe scooter. Hoe ouder een scooter is, hoe minder interessant het wordt, om deze vorm van verzekering aan te houden. Bij een ongeval wordt de dagwaarde van een scooter uitbetaald. Met de dagwaarde van een oude scooter is het niet mogelijk om een total loss scooter te vervangen.

Tweedehandsscooter verzekering

Bij een tweedehandsscooter ligt de aanschafwaarde merkelijk lager dan bij een nieuwe scooter. Daarom zullen scootereigenaars veelal kiezen voor een basisverzekering of een verzekering die aangepast is aan de dagwaarde van een tweedehandse scooter.

Scooterverzekering bij diefstal

Deze vorm van aanvullende scooterverzekering is zeker nuttig. Je moet er wel rekening mee houden dat je om bij diefstal vergoed te worden door de verzekering, je scooter op slot moet gezet worden. Verder moet je zorgen voor een slot dat ART goedgekeurd is en zich in categorie 3 bevindt.

Eigen risico

Het eigen risico is het gedeelte van de schade die niet door de verzekering wordt terugbetaald. Verzekeringsmaatschappijen hanteren hier tabellen voor. Vraag hier zeker informatie over bij het aangaan van een verzekering om verrassingen te vermijden.