Motorvakantie Frankrijk

Frankrijk is en blijft een populair vakantieland. We hoeven je niet te vertellen dat wie met de motor op vakantie gaat, hier nog veel meer van zal genieten van zijn vrijheid. Daarom is een motorvakantie in Frankrijk altijd een aanrader. Het is dan ook geen wonder dat een aantal touroperators zich gespecialiseerd hebben in motorvakanties in Frankrijk.

Sommige regio’s zijn beter geschikt om met de motor rond te trekken dan andere, daarom geven we je hier graag een overzicht van waar je in Frankrijk het best terecht kunt voor een motorvakantie. We kunnen je alvast vertellen dat er voor elk wat wils te vinden is: of je nu van de bergen houdt of van de zee, je kunt er altijd op vakantie met de motor.

Alpen

De Alpen zijn natuurlijk een klassieke vakantiebestemming. Maar met de motor? Dat moeten we eens van naderbij bekijken. De Alpen spreken tot ieders verbeelding. De grote bergen die we allemaal kennen vanuit de Tour De France, kunnen nu ook met de motor bedwongen worden. Afhankelijk van het reisbureau dat je contacteert, heb je de keuze uit diverse routes tussen de 200 en de 350 km

Cévennen

Dit is de streek van het Centraal Massief en de Gorges. Hier vind je vooral routes met veel bochten die we vooral willen aanraden aan de meer ervaren motorrijder. Wie het niet zo op bergen bekeken heeft, kan vanaf dit centraal gelegen stuk Frankrijk ook nog het zuiden bereikt worden. Wat dacht je van een trip naar Nimes of de Camargue?

Ardèche

Dit is de perfecte regio voor wie houdt van tourtrips langs heuvels en bossen. Zo vier je vakantie met de motor in Frankrijk! Tussendoor is het wel oppassen voor de haarspeldbochten. Dit is een zeer afwisselende streek: je vindt er zowel gorges als vergezichten.

Pyreneeën

Behalve bergen vind je in de Pyreneeën ook het land van de katharen. Deze religieuze orde ontstond in de 13de eeuw, en in de Languedoc die zich trouwens ook in de Pyreneeën bevindt, lag het thuisland van de katharen. Wie interesse heeft voor geschiedenis en kastelen, kan hier interessante tourtrips met de motor maken.

Corsica

Wat dacht je er van om Corsica met de motor te doorkruisen? Het eiland is net groot genoeg om met de motor op een week te doorkruisen. Zo kun je het helemaal leren kennen, en het is een prima idee voor een motorvakantie in een afgelegen deel van Frankrijk.

De Provence

De Provence is een bekende maar zeer diverse streek in het zuiden van Frankrijk. Uiteraard heb je al van de Mont Ventoux gehoord, maar je kunt ook steden zoals Arles of Avignon bezoeken. Keuze genoeg voor een motorvakantie in Frankrijk.

Garmin VIRB XE action Cam

Sedert enkele jaren kun je er niet naast kijken. Steeds meer mensen bevestigen actioncams op hun motor. Hiervoor kun je verschillende methodes gebruiken: de helm, het frame van je motor en zelfs op je lichaam. Natuurlijk kun je ook alle manieren combineren.

Het resultaat van de opnames kun je trouwens op YouTube bewonderen. Een betere impressie van tourritten bestaat volgens ons niet.

Natuurlijk zal het ene filmpje meer bekijks krijgen dan het andere. Niet iedereen is een begiftigd regisseur en de kwaliteit van sommige video’s is ronduit slaapverwekkend. Zo word je geconfronteerd met het verschil tussen de levensechte ervaring tijdens de rit zelf en het bekijken ervan op een computerscherm waar de ene bocht toch op de andere lijkt. En natuurlijk geeft de ene filmmaker al wat meer van zichzelf dan de andere in zijn poging om de kijker te boeien.

Vooral de GoPro Hero is een populaire camera. De VIRB van Garmin doet een poging om ook zijn positie in de markt te veroveren. Wanneer we de beide vergelijken, dan zal de GoPro het wat beter doen op gebied van de resolutie en betere resultaten geven bij vertraagde beelden – terwijl Garmin er dan weer de meest compatibele is van de twee. Een voorbeeld: de VIRB kan gestart en gestopt worden via het scherm van de zumo590.
Garmin bied je prima editing-software van Garmin; het is simpel om de gevolgde route te laten zien. Niet alleen waar je rijdt, maar ook de snelheid worden meegenomen. En zo wordt het Garmin verhaal al een stuk aantrekkelijker.

Qua design valt de VIRB tegen: het ontwerp ziet er dan wel aantrekkelijker uit dan dat van de GoPro, maar het valt tegen om het ergens aan vast te maken. Op borsthoogte bevestigen, dat is bij de VIRB niet echt aan te raden. Bijkomend kun je voor de GoPro meerdere mogelijkheden vinden om de bevestiging nadien nog te optimaliseren.

Garmin meldde kortgeleden de lancering van twee nieuwe modellen van de VIRB: de VIRB X en de Virb XE. Dit opent nieuwe perspectieven!

Toch hinkt de VIRB achterop op videogebied. De 4K resolutie is bij de VIRB nog onbestaande; maar de duurste GoPro heeft hem wel (Wellicht is die resolutie niet relevant voor dit soort hobbyfilmpjes, maar goed: eerlijk is eerlijk).

De nieuwe VIRB werd op twee cruciale punten verbeterd:
De vorm werd aangepast: dit model lijkt nu een beetje op dat van de GoPro; en het is mogelijk om het gamma aan plaatsingsmethodes van de GoPro te gebruiken bij de nieuwe VIRB. En wat meer is: het apparaat is lichter dan het oude model.

Ook de mogelijkheden tot connectiviteit werden uitgebreid: aan de VIRB kan nu een externe microfoon gekoppeld worden door middel van Bluetooth. De verwachtingen zijn dan hooggespannen: het zou leuk zijn om met je Cardo of Sena headset tijdens de rit gesproken commentaar aan je filmpje toe te voegen.
En dan kan je vertellen wat je tijdens je rit zoal tegenkomt: wat je maten uitspoken en natuurlijk ook vertellen over bepaalde afleidingsmanoeuvres van al dat vrouwelijk schoon langs de weg.

En zo worden tourfilmpjes het wellicht meer waard om bekeken te wordeen!

Je moet wel nog wat wachten: we verwachten dat de nieuwe VIRB in het midden van juni uitkomt.

Top 5 zomerbanden voor de motor

Bij een motor is het net zoals bij een auto belangrijk dat volgens het seizoen het bandentype aangepast wordt. Dit komt niet alleen je rijcomfort, maar ook je veiligheid en de baanvastheid van je motor ten goede. Maar wat zijn nu de beste zomerbanden voor een motor? In de bestaande literatuur over zomerbanden worden zomerbanden voor auto’s oververtegenwoordigd. Hoe zit dat nu met zomerbanden voor de motor. Een top 5 kan wellicht meer helderheid brengen.

Zomerbanden voor de motor, niet zo eenvoudig

Zomerbanden voor de motor aanbrengen is even belangrijk als autobanden wisselen voor de zomer bij een auto. Toch is omtrent banden wisselen bij motoren weinig informatie te vinden, terwijl het toch gaat over een belangrijk aspect van veilig motorrijden.

Een Duits magazine voor auto- en motorsport besteedde er enige tijd geleden wel aandacht aan, maar was zo sluw om de bespreking van de resultaten niet zomaar online te zetten. Gelukkig was het mogelijk om de top 5 te reconstrueren aan de hand van verkoopscijfers en beoordelingen van tevreden klanten zodat we er hier een overzicht van kunnen geven.

Onze top 5 zomerbanden voor de motor

  • Continental ContiTrailAttack

Dit is de topper onder de zomerbanden voor motoren. Met een gemiddelde waardering van 4,2 sterren op 5 en een prijs van 76 euro per band is dit werkelijk een topper.

 

  • Michelin Anakee 2

Michelin is en blijft een topmerk. Deze stevige en gunstig geprijsde band doet het keurmerk Michelin alle eer aan, en kreeg van onze gebruikers een welverdiende quotering van 4,1 sterren op 5. Met 93 euro is dit een betaalbare band.

 

  • Metzeler Tourance Next

Metzeler is en blijft een gerespecteerd bandenmerk voor motoren en scooters. We kunnen er niet naast kijken. Deze band krijgt niet voor niets 4 sterren op 5 van de gemiddelde motorrijder die deze band kocht. Met een prijs van 111 euro is het de duurste band uit de top 5. Je krijgt wel waar voor je geld!

 

  • Metzeler Tourance

Dit is een topmerk dat gespecialiseerd is in banden voor motoren. Dat een zomerband van Metzeler in deze top 5 terechtkomt is dan ook geen wonder. Onze klanten vonden dit ook en gaven deze band 3,8 sterren op 5. Met 101 euro is deze band al een beetje duurder.

 

  • Bridgestone BW 502
    Alweer een zeer bekend merk van motorbanden. Deze band kreeg een verdiende quotering van 3,3 sterren op 5. Met een prijs van 98 euro is dit een goede prijs-kwaliteitverhouding.