Oude scooter naar de sloop?

Je hebt ooit een scooter gekocht maar de laatste jaren staat ie maar buiten niets te doen; rijp voor de sloop?!
En dat de scooter niet meer gebruikt kan meerdere redenen hebben, van een kapotte motor tot zware schade. En daardoor gebruik je hem niet maar wel elk jaar verzekering betalen. Als je dan een keuze maakt om jouw scooter weg te doen dan is het goed te weten dat er tegenwoordig ‘scootersloperijen’ zijn. Op een simpele manier kan je zo de scooter kwijt.

Scooter Recycling Nederland

In 2011 is SRN opgericht door RAI vereniging en Bovag met als doel scooters milieu vriendelijker te demonteren en te verwerken. Aangezien er voor 2011 geen wet of voorziening was voor het demonteren van een scooter werd veelal niet gedaan. Ze bleven ergens in een schuur staan of gewoon op straat.

Door de koppen bij elkaar te steken in in zee te gaan met het bedrijf dat auto recycling heeft opgezet is er een structuur ontstaan waarbij eigenaren hun scooter kunnen afstaan.

Hoe werk het?

Je begint met het zoeken naar alle kentekenbewijzen van de scooter. Het kentekenbewijs bestaat uit Kenteken deel 1a, kenteken deel 1b en kenteken deel 2. Dus 3 delen.

Als het kentekenbewijs compleet is kan het demontagebedrijf het kenteken vrijwaren waardoor je gevrijwaard bent van de scooter en dus ook niet meer verzekeringsplichtig bent. Mocht je een deel of het gehele kentekenbewijs kwijt zijn dan kan je via RDW.nl met je Digid een demontagecode aanvragen. De aanvraag voor de demontagecode brengt geen kosten met zich mee en is direct zichtbaar. Klik hier voor de aanvraag-pagina.

Als je al een nieuwe kentekencard hebt dan is het belangrijk te weten dat je ook de tenaamstellingscode moet hebben. Mocht je deze code niet hebben dan kan je die hier aanvragen.

Heb je het complete kentekenbewijs, kentekencard of een demontagecode dan kan je op zoek gaan naar het dichtstbijzijnde demontagebedrijf of inzamelpunt. Die vind je hier. Maak een afspraak met het bedrijf zodat je de scooter kan brengen of dat de scooter wordt opgehaald.

Punten van aandacht bij een sloopscooter.

Het is belangrijk om te weten dat je bij inlevering van een scooter bij een demontagebedrijf geen geld krijgt voor de scooter. Voor het ophalen van de scooter kunnen kosten gerekend worden. Als je de scooter inlevert bij een inname punt zal je pas een vrijwaring of vernietigingsbrief krijgen als het demontagebedrijf de scooter heeft opgehaald.
Verder is het belangrijk de verzekering van de scooter pas op te zeggen als deze ingenomen is door het demontagebedrijf en dat je de vernietigingsbrief of vrijwaring in je handen hebt. Mocht het kenteken nog op jouw naam staan en de RDW komt erachter dat deze niet verzekert is zal er een boete worden uitgeschreven van ongeveer € 350,-.