Waar op letten bij een autovakantie

De vakantie komt er weer aan. Omwille van de economische toestand, gebruiken we daar weer terug de auto voor. Maar dan zijn er andere dingen waarop we moeten letten: de kosten voor de betalende autowegen, de benzine of diesel en hoe dat allemaal heet in vreemde talen. Wie mobiel internet gebruikt, moet ook rekeningen houden met telefoon en internetkostenin het buitenland. We nemen alleen mee wat we nodig hebben, maar hebben we dan wel alles bij? Hoe moeten we een auto inladen? En hoe zit het met de caravan?

Betalen voor de snelweg

Wie door Frankrijk rijdt, gebruikt best de tolbadge. Wanneer je dit kleine apparaatje in de auto hebt, kun je snel de Franse tolhokjes voorbij en hoef je niet aan te schuiven. Je kan er ook mee terecht bij ongeveer 250 parkeerterreinen en -garages waar de tolbadge een betaalmiddel is.

Autobahnvignetten en milieusticker

In Oostenrijk en Zwitserland wordt een ander systeem gebruikt. Hier heb je een Autobahnvignet nodig om over de snelweg te mogen rijden. En in Duitsland bestaan in sommige steden milieustickers die je op je voorruit moet hebben. Het zijn allemaal regeltjes waar je op voorhand van op de hoogte moet zijn. En soms is het ook gewoon beter om zulke dingen op voorhand in huis te halen.

Verkeersinformatie

Verkeersinformatie: je kunt niet zonder. Je wilt weten waar er zich files zullen vormen en hoe de toestand nu is. Wegenwerken en toeristisch verkeer zorgen altijd wel voor files. Ook al is er in het eengemaakt Europa veel hetzelfde, verkeersregels kunnen wel eens verschillen van land tot land. De Europese Commissie heeft er nu een app voor voorzien.

Met de auto in de bergen

In de bergen is het altijd oppassen. Je wilt heelhuids aankomen. De banden zullen te lijden hebben, en de motor zal overwerken! Hou hier rekening mee, en neem voldoende pauze om te recupereren.

Heelhuids aankomen

Moet je lang reizen, dan moet je goed uitgerust zijn. Kinderen vervelen zich vlug en moeten bezig gehouden worden. Een airco kan wonderen doen bij warm weer. Pauzes zijn belangrijk. In Duitsland vind je rustplaatsen die uitgeprobeerd werden door de ADAC. De bevindingen werden online gezet, en iedereen kan ze raadplegen. Zoals altijd bespaart een goede voorbereiding u veel werk. Kijk de auto na voor u vertrekt. Zo hebt u de beste kans om goed aan te komen, en met een gerust hart van uw welverdiende vakantie te genieten.