Winterbanden voor je scooter

Wij waren eerst sceptisch…. winterband in Nederland… op een scooter? Maar bij auto’s werden winterbanden populairder en in navolging daarvan verkochten wij 4 jaar geleden onze eerste winterbanden. En de feedback van onze klanten was zeer positief. Eerst was het even wennen met de nieuwe structuur van de band maar na wat kilometers gereden te hebben was iedereen goed te spreken over het verschil tussen winter – en zomerband.

Wat is dat verschil dan?

Nou… meer grip in winterse omstandigheden. Meer grip is meer veiligheid. Sterker nog zonder grip glijdt je scooter onder je vandaan. De extra grip die een winterband brengt ten opzichte van een zomerband komt door een andere samenstelling van het rubber en een dieper en ander profiel. Door te kiezen voor een ‘zachtere’ samenstelling van het rubber blijft deze soepeler bij lage temperaturen waardoor de grip hoger blijft. Door het profiel aan te passen met onder andere diepere ‘geulen’ kan water, modder of sneeuw beter verwerkt worden en houdt de band contact met de grond.

En wat is het verschil in prijs dan?

Was er voor ons 4 jaar geleden nog maar 1 merk met een scooter winterband op de markt tegenwoordig zijn het er een stuk of 5. Over het algemeen monteren wij Sava of Michelin. Om een vergelijk te maken heb ik 2 populaire maten naast elkaar gezet.

Zomerband
Michelin City Grip 120/70-12 € 56.99
Sava MC20 3.5-10 € 34.99

Winterband
Michelin City Grip Winter 120/70-12 € 62.95
Sava Winscoot 3.5-10 € 49.99

Zoals je ziet zijn winterbanden tussen de 5 en 10 euro per band duurder. En dan te bedenken dat je misschien prima banden onder jouw scooter hebt zitten, dus het is ook nog eens extra uitgave. Een Michelin City Grip 120/70-12 inclusief montage komt al snel op € 90,- per band.

Maar je krijgt er wel een veiligheid mee terug. Het is niet voor niets dat in Duitsland winterbanden verplicht zijn in het winterseizoen. Als scooterrijder wil je niet vallen, naast de pijn is er ook nog de schade en eventueel gemis van vervoer. En winterbanden kunnen dat meer grip geven waardoor je onder een gevaarlijke situatie niet onderuit gaat.